Beregening in de hazelnotenboomgaard

zondag 26 mei 2019

Bij de aanleg van een beregeningsinstallatie hebben we te maken met de overweging kosten - baten.

Vorig jaar was een uitzonderlijk droog jaar. In deze regio blijft het juiste grondwaterpeil lange tijd behouden door toestroom van water van hogere gelegen gebieden.  Door de bouw van stuwen in de watergangen kan het grondwaterpeil in natte en droge perioden goed geregeld worden. Wel zijn er deze regio vroeger stuifduinen ontstaan die hoger liggen en vooral op deze zandkoppen onstaat na een langere droogteperiode watertekort. 

Ook in onze boomgaard zijn een aantal van deze zandkoppen te vinden waar vorig jaar watertekort ontstond. De hazelnootbomen gaan niet dood door dit watertekort maar al wel vrij snel laten ze de nog groeiende vruchten vallen. Dit wordt nog versterkt door schade aan de wortels door engerlingen van de meikever. 

De meikever legt haar eitjes vooral in droge , warme grond die ze vinden in de genoemde zandkoppen. Mede door deze bevindingen zijn we gekomen tot de aanleg van een beregeningssinstallatie. We hebben gekozen voor een onderwaterpomp die hangt in de bronput. Deze onderwaterpomen hebben een gunstiger rendement dan de zuig-perspompen. We zijn uitgegaan van 3 segment - hoofdleidingen die apart afsluitbaar zijn. Ze zijn ingegraven en om de 25 meter voorzien van 4 aansluitpunten. De aansluitpunten zijn allemaal voorzien van GEKA koppelingen die afsluitbaar zijn. Door de verdeling met rondsproeiers zijn de aansluitslangen nooit langer dan 15 meter. 

Het geheel is nu een maand in werking en voldoet uitstekend, zeker in deze opnieuw droge periode en zwermen meikevers. Een gedeelte van deze meikevers onderscheppen we met de lichtbak die in de tijd van de rondvliegende meikevers 's nachts de meikevers aantrekt en laat eindigen in een bak water met zeepsop.  We wachten af of het nat (koud) houden van de grond op de zanderige gedeelten voorkomt dat de meikevers hun eitjes daar in de grond leggen. 

 foto 1  Eerst is er op 21 meter diepte geboord waarbij stenen omhoog kwamen.

 foto 9 en 10  Lichtbak en gevangen meikevers

pomp_5_-_kopie
pomp_2_-_kopie
pomp_10
beregening_3
beregening_1
beregening_4
beregening_5
beregening_7
lichtbak_1
lichtbak_2

Archief