Engerlingen bestrijding

zondag 17 september 2023

Het bestrijden van de engerlingen van de meikever blijft een uitdaging!

Al vele jaren telen we de hazelnoten in zwartstroken met grasbanen. We kiezen voor zwartstroken omdat op deze manier alle voedingsstoffen ten goede komen van de hazelaars. Bovendien is het oogsten van zwartstroken veel gemakkelijker; alle gevallen noten worden op een rij gepoetst en geblazen,  waarna ze bij elkaar geharkt en opgeschept kunnen worden.

zie foto 1

In het voorjaar leggen meikevers echter ook graag hun eitjes in de zwartstroken , daar komen later de engerlingen uit. Deze engerlingen zijn verzot op de wortels van de hazelaars.  Vooral de laatste 10 jaar is dit een heftige plaag geworden op sommige plaatsen in de boomgaard. Zelfs zo dat verschillende bomen afsterven.

zie foto 2

Andere bomen herstellen zich na enkele jaren.

zie foto 3

We zijn al een aantal jaren bezig met het aanbrengen van nematoden ( aaltjes ), in de bodem , die deze engerlingen infecteren , waarna ze dood gaan. Dit lukt vooral bij de eenjarige engerlingen , maar die van 2 en 3 jaar zijn al dusdanig groot met een harde huid , dat de aaltjes niet voldoende hun werk doen. Bovendien is het een erg dure bestrijding. 

Vandaar dat we blijven zoeken naar een grondige oplossing op die plaatsen waar de aantasting het grootst is. We rooien op die plek alle bomen en gaan de grond intensief bewerken vooral door frezen. Dit doen we op een moment waarop de engerlingen boven in de bodem zitten ( bij warm weer). Tijdens dit frezen raak je al veel engerlingen,  waardoor ze afsterven. Vervolgens rapen we de engerlingen op , die alsnog boven komen achter de frees  en vernietigen we ze. 

foto 4

foto 5

Na nog een keer frezen zaaien we wintergras in op deze plaats. In het voorjaar nogmaals 2 keer frezen en dan wordt er de groenbemester Phacelia gezaaid. Het plan is om dan volgend jaar opnieuw hazelaars te planten. 

De aanhouder wint!

engerlingen_foto_8
engerlingen_foto_3
engerlingen_foto_9
engerlingen_foto_5
engerlingen_foto_6

Archief