Herfstlekkernijen

vrijdag 6 november 2020

Herfstlekkernijen en wintervoorraad

 

Het is weer tijd om de notenoogst te combineren met allerlei lekker fruit van eigen bodem. Behalve het maken van o.a. allerlei sappen, gestoofde peren, appelmoes, jam, appel/perenstroop, compôte van handperen, bowl van pruimen ,aardbeien en kersen , is het drogen van fruit een mooie manier van verwerken en bewaren van vruchten.

Vroeger was er in deze streek bij elk boerenbedrijf een boomgaard met allerlei soorten hoogstamvruchtbomen. De zoete appels werden behalve voor de hete bliksem gebruikt voor het maken van 'gedreugd'. Verschillende perensoorten zijn hiervoor ook geschikt.  De geschilde appelpartjes werden gedroogd in de bakoven na het bakken van het brood. Als al het vocht eruit was ging deze lekkernij in een schone melkbus met een goed afsluitende deksel naar de zolder. Donker, droog en veilig voor eventuele muizen die dit lekkers ook wel lusten. Onze familieleden herinneren zich allemaal hoe leuk en spannend het was om stiekem een handjevol van dit  snoepgoed uit de bus te eten. 

De bakoven is er niet meer, maar er zijn alternatieve manieren om tot hetzelfde resultaat te komen. Wij gebruiken een droogapparaat dat weinig energie gebruikt en voor veel doeleinden geschikt is. 

Een glazen pot met gezond, voedzaam 'snoepgoed' is nu eenvoudig te maken met produkten van eigen bodem. We vullen de pot met geroosterde hazelnoten, walnoten, gedroogde bloedpeertjes, osseperen , gedroogde zoete appeltjes en een handvol rozijnen. Heerlijk!

herfstlekkernijen_3
herfstlekkernijen_1
herfstlekkernijen_2

Archief