Het kraken en schonen van hazelnoten

zondag 10 mei 2020

Het kraken en schonen van hazelnoten

Er is de meeste vraag naar gepelde hazelnoten bij onze afnemers. We hebben zelf een kraakmachine ontwikkeld die prima werkt. 

Als je hazelnoten wilt gaan kraken moeten ze voldoende droog zijn. Voor wij gaan kraken wordt de partij gedurende 8 uur nagedroogd. De (meestal verwarmde) lucht moet een R.V. hebben tusen de 30 en 40 procent. Dan springt de schaal uit elkaar tijdens het kraken. Na het kraken worden de kernen en de schaaldelen gescheiden met lucht in de schoningsmachine. Schaaldelen zijn lichter dan de kernen.

Langere tijd waren we op zoek naar een methode om na het kraken de vezels van de noten te verwijderen. Uiteindelijk vonden we een prachtige oplossing door de kernen te trommelen. Letterlijk gaan de gekraakte hazelnoten in de trommel van een schone betonmolen. We versterken dit trommelen door 6 jeu de boule ballen bij in de trommel te gooien. Na ongeveer 10 minuten draaien zijn de kernen nagenoeg geheel ontdaan van de vezels. Dus een eenvoudige maar prima oplossing!

Na het trommelen gaan de hazelnoten nogmaals in de schoningsmachine en worden de vezels afgeblazen. Vervolgens worden de kernen nageschoond op een sorteertafel en verpakt. 

Wij raden de afnemers aan om de gepelde hazelnoten binnen een maand te consumeren of te verwerken. 

foto 1 De gekraakte noten gaan in de trommel

foto 2 Zes jeu de boule ballen gaan er bij in 

foto 3 De trommel draait 10 minuten 

foto 4 De hazelnoten nogmaals in de schoningsmachine om de vezels af te blazen

foto 5 Nu worden de hazelnoten op een sorteertafel nageschoond en verpakt

foto 6 Gepelde hazelnoten met vezels 

foto 7 Gepelde hazelnoten na het trommelen zonder vezels

trommelen_1
trommelen_3
trommelen_4
trommelen_5
trommelen_6
trommelen_7
trommelen_8

Archief