Hulp van roeken , kraaien en knoflook bij uitdaging engerlingenplaag

dinsdag 23 april 2024

Roeken en kraaien 

Dagelijks zien we roeken en kraaien druk in de weer in de boomgaard , op het speelveld en in het gras rondom het huis. Het is wel duidelijk dat ze enthousiast op zoek zijn naar engerlingen van de meikever. Het gras in de tuin wordt letterlijk omgeploegd. Dat vinden we geen probleem als dit helpt om een groot aantal engerlingen op te ruimen; als de roeken en kraaien klaar zijn zaaien we er opnieuw graszaad in en ziet het er snel weer toonbaar uit.

foto 1 en 2

Ook in de boomgaard doen de roeken en kraaien buiten de oogsttijd nuttig werk. Het zijn echte opruimers , dus dan zien we ze graag. Het zijn ontzettend slimme vogels , die elkaar de mooiste plekjes wijzen en waarschuwen als er gevaar dreigt. 

Van augustus tot november is het verboden terrein in de boomgaard voor deze slimmerikken. Want de hazelnoten en walnoten zijn toch echt bestemd voor menselijke consumptie. Dat moeten we ze dan wel proberen duidelijk te maken door ze in die tijd te verjagen. Je veel laten zien met lawaai van de tractor helpt een klein beetje. Maar gelukkig hebben we een goede jager , die ons in die tijd helpt. Er is toestemming van faunabeheer om enkele kraaien af te schieten. Kraaien en roeken zijn veelal bij elkaar in groepen en de jager kan het onderscheid tussen deze twee soorten goed maken als hij ze voor de loop van zijn geweer heeft. De geschoten kraai wordt goed zichtbaar getoond aan zijn soortgenoten en samen met enkele dagelijkse geweersknallen zorgt dit ervoor dat de groepen kraaien en roeken op afstand blijven.  

We zijn aan het experimenteren met knoflook als hulp bij het op afstand houden van de engerlingen. Knoflook heeft een zodanig sterke geur, dat engerlingen liever een eindje opschuiven en de wortels van de jonge hazelaarplanten met rust laten. Afgelopen herfst hebben we naast elke nieuwe geënte hazelaarplant op het plantbed een knoflookteentje geplant. Voorheen werd de helft van de nieuwe aanplant opgevreten door engerlingen , zelfs als het plantbed intensief was bewerkt met nematoden/aaltjes. Op dit moment zien we dat de de geënte planten het goed doen en samen met het teentje knoflook opgroeit naar een sterke plant. 

foto 3

Met knoflook kun je zelf een veilig biologisch bestrijdingsmiddel maken , dat je kan gebruiken om behalve engerlingen, luizen en slakken te weren van je planten. Voor een liter spray snij je de teentjes van een hele knoflookbol in kleine stukjes, daarbij een gesnipperde ui en dit laat je enkele dagen trekken in een liter water. Daarna zeef je de stukjes eruit, voegt een schepje peper en een lepel groene zeep toe. Goed vermengen en klaar is je spray. 

foto 4

kraaien_en_roeken_in_de_boomgaard_1
kraaien_en_roeken_op_zoek_naar_engerlingen
knoflook_in_plantbed
knoflook_sproeimiddel