Kalkoenen in de hazelnootboomgaard

zondag 5 april 2020

Kalkoenen in de hazelnootboomgaard. 

Sinds september hebben we in onze hazelnootboomgaard kalkoenen. Ze huizen in een ruime ren,  die elke dag een stukje verplaatst wordt op de grasbanen. Aan de trekren zitten 2 wielen verbonden,  zodat het verplaatsten met de tractor een peuleschil is. 

Kalkoenen zijn gezellige dieren,  die zich luid laten horen als je in de buurt komt. De hanen pronken trots met hun veren net zoals een pauw dat doet. De 2 kalkoenhennen leggen elke dag wel een ei. Dit zijn flinke eieren , die prima smaken in een cake en andere baksels. We bakken vaak een hazelnootcake met kalkoeneieren. Een derde deel van de tarwebloem vervangen we door fijn gemalen hazelnootmeel. We doen er wat minder boter in omdat hazelnootmeel al zoveel olie bevat.  Voedzaam en vooral heel lekker! 

De kalkoenen doen zich te goed aan heel veel gras,  dat ze volop kunnen vinden in hun ren. Daarnaast krijgen ze elke dag kleine hazelnoten. Met z'n vijven verorberen ze per dag een kilo van die hazelnoten. Dit bevordert ongetwijfeld de grote eierproductie.

Behalve dat kalkoenen interessante beesten zijn,  hebben ze ook nog veel nut voor onze hazelnootboomgaard. Ze vinden engerlingen van de meikevers een heerlijk hapje. Daarvan mogen ze wat ons betreft zoveel eten als ze maar kunnen vinden. De kalkoenen krabbelen voortdurend in de grond en het zijn echte hongerwolven die nooit genoeg lijken te hebben! 

kalkoenen_1
kalkoenen_2
kalkoeneieren
hazelnootcake_met_kalkoeneieren

Archief