Notendag 2023 op Sinderen

zondag 22 oktober 2023

De dag van de noot , 21 oktober 2023.

Dit jaar werd er voor het eerst een promotiemiddag voor de noot  georganiseerd in de Oude IJsselstreek. Anne Oosterbaan nam het initiatief voor deze middag. Hij heeft veel kennis van walnoten en inmiddels maakt hij zich ook warm voor de tamme kastanje. Vanwege het regenweer vond de notenmarkt niet plaats  in het mooie 'Boskapellebusken' maar in het Buurtschapshuis op Sinderen. Een goed alternatief. 

Het Boskapellebusken is een nieuw fraai aangelegd plantsoen met een amfitheater voor de bewoners van het buurtschap Sinderen, behorend bij de gemeente Oude IJsselstreek. 

Inwoners van de Oude IJsselstreek brachten hun walnoten mee en deze werden geproefd en beoordeeld op smaak door de aanwezigen  De eigenaar met de hoogste waardering voor zijn walnoot ging met een mooi boompje naar huis.

Iemand liet zien hoe hij zijn walnoten droogt. Een oude keukenkast , omgebouwd tot een droger. Uitschuifbare rekken voor de walnoten, een ventilator kacheltje onder in de kast blaast (warme) lucht door de rekken en droog zijn de noten!

Wij mochten deze middag laten zien hoe de hazelnoot geteeld wordt en wat je allemaal kunt doen met hazelnoten. Daar hoort natuurlijk een proeverij bij. 

Hazelnootplaatkoek, hazelnootbeschuit, hazelnootontbijtmuffins, toast met brie en hazelnoten op honing, studentenhaver met hazelnoten, walnoten, gedroogde appeltjes en ander gedroogd fruit, hazelnootmelk.  Vooral de hazelnootmelk zorgt voor een verrassing. Veel gemaakte opmerking : hoe kan het dat deze hazelnootdrank precies op gewone witte melk lijkt? 

Al met al een leuke plaatselijke middag rondom walnoten, kastanjes en hazelnoten. Het zal zeker mensen geïnspireerd hebben om zelf een aantal bomen aan te planten. 

 

notendag_sinderen_3
notendag_sinderen_2
notendag_sinderen_1

Archief