Oogst 2017

zondag 15 oktober 2017

Nadat we eind augustus de boomgaard gekuist hadden ( zoals de Belgen dat zo mooi kunnen zeggen)  konden we beginnen te oogsten met de Lang Tidlig Zeller op dinsdag 5 september met prachtig weer.

Voor het oogsten moet de boomgaard ontdaan zijn van dode takjes, grasresten en loze noten die vaak als eerste vallen.  Dit doen we met een klepelwagen die alle resten versnippert.  Ook wordt de boomgaard goed gerold waardoor de bodem mooi vlak wordt. Alle zwartstroken onder de bomen worden schoongebrand. Wij laten de de noten vallen op de grond om ze te kunnen oogsten.

We blazen en poetsen de noten op een rij en scheppen ze  op een platte wagen. Daarna scheppen we de noten in een roterzeef waar ze ontdaan worden van zand en ander vuil.  Vanuit de rotorzeef vallen ze in een bak water. Noten blijven drijven, kluiten, steentjes en zelfs eikels komen op de bodem terecht.  Door dit wassen en scheiden houden we een  proper product over dat vervolgens direct gedroogd gaat worden met warme lucht. Na het drogen worden de noten opgeslagen op de droogzolder van de werktuigenschuur.

Dit seizoen hadden we een wisselvallig weertype.  Korte perioden met goed oogstweer en dan weer langere periodes met wisselvallig weer met soms veel regen. Belangrijk bij het oogsten is te wachten tot de boomgaard voldoende droog is,  zodat er geen sporen ingereden worden.  Uiteindelijk is het allemaal prima gelukt. Wel is het gras nu erg lang geworden. Je kunt namelijk de boomgaard niet eerder maaien dan dat de noten geraapt zijn. Zaterdag 14 oktober hebben we de laatste rassen binnen gehaald. (Corabel en Lange Spaanse ) We zijn  tevreden over de opbrengst en de kwaliteit van de noten. 

Joostenhuus-24
IMG_1074
de_opstelling_van_rotorzeefwaterbak_en_droogkist
Joostenhuus-06
IMG_1251
droogkist_gevuld_op_zolder
IMG_1243_voorraad

Archief