Oogst 2020 minder kilo's , mooie noten

zondag 1 november 2020

Oogst 2020 

 

Het is elk jaar weer een verrassing hoe de oogst uitvalt. Vorig jaar was het een superjaar, dit jaar beduidend minder noten in kilo's. De noten zijn wel mooi en groot. Het is niet altijd precies te herleiden waar de oorzaak ligt. Mogelijk is het koude voorjaar één van de oorzaken. Maar zo is de natuur!

Er is veel vraag naar hazelnoten, meer dan we kunnen leveren dit jaar. De meeste noten gaan naar liefhebbers die de notenkraam op ons erf hebben gevonden of kleinere bestellingen  via de website. Hiervoor hebben we dit jaar voldoende noten.

Regelmatig krijgen we vragen hoe de noten het best bewaard kunnen worden. Vooral voor de gepelde noten is het belangrijk dat ze koel en droog bewaard worden. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden is het best. Bij hoge temperaturen in de zomer ( boven de 20 graden) zetten wij gepelde noten in een koelkast met een temperatuur van 10 graden. In de overige seizoenen in een koele voorraadkamer met een constante temperatuur tussen 10-15 graden. 

Gepelde noten zijn onbewerkt , daarom adviseren wij de noten binnen ongeveer 4-6 weken te consumeren of te verwerken.

Tafelnoten in de dop blijven veel langer vers, ze zijn minimaal 2 jaar te bewaren. 

Niet alleen mensen houden van hazelnoten en walnoten. Voor knaagdieren als muizen en ratten is het een lekker maaltje! Een jute voorraadzak met hazelnoten of walnoten op een droge zolder of in een schuur is een prima plek mits je de muizen en ratten te slim af bent! Als je de jutezak aan een dunne ijzerdraad aan een balk hangt kunnen ze er niet bij. Langs zo'n dunne draad klimmen is een te grote uitdaging voor een muis of rat. 

noten_2020_a
noten_2020_e
noten_2020_c
noten_2020_d

Archief