Raszuiverheid

vrijdag 9 september 2022

Raszuiverheid van de hazelaar

Dit jaar is het een warme droge zomer. Gelukkig kunnen we de hazelaars van voldoende water voorzien door irrigatie. Dit heeft duidelijk een positieve uitwerking op de opbrengst. We zijn dit jaar eind augustus al begonnen met de oogst, dus ongeveer 2 weken vroeger dan normaal.

De hazelnootteelt in Nederland en België krijgt steeds meer aandacht. De vraag naar biologisch geteelde hazelnoten is enorm, veel groter dan wij kunnen leveren. Steeds meer ondernemers kiezen voor de teelt van hazelnoten en/of walnoten. Hierdoor is de vraag naar planten ook steeds groter. Voor kwekers van hazelaarplanten is het lastig om raszuivere planten aan te maken. Dit staat nog in de kinderschoenen. Van een aantal plantenkwekers krijgen wij de vraag om raszuiver enthout aan hen te leveren. Om die reden kijken we naar de bomen die de mooiste noten en voldoende opbrengst produceren. Deze goede, raszuivere bomen voorzien we in de oogsttijd van herkenningslintjes zodat we in de winter het gevraagde enthout kunnen leveren. Hopelijk krijgen we hierdoor steeds beter plantmateriaal voor hazelaars met een mooie opbrengst. 

 

Foto 's

De hazelaar op de foto is een Cosford. Deze is aangeplant als een bestuiverras maar heeft een heel goede opbrengst  als van een hoofdras. Een prachtige tafelnoot. Deze boom wordt voorzien van een lintje voor enthout. 

IMG_2182
IMG_2180
IMG_2183
IMG_2185

Archief