Tonda di Giffoni

zondag 21 juni 2020

De aanhouder wint....

In de bijbel staat een mooi verhaal in Lucas 13:

Iemand had een vijgenboom,  die in zijn wijngaard stond; hij kwam zoeken of er vrucht aan zat, maar vond er niets. Toen zei hij tot de wijngaardenier: al sinds drie jaar kom ik aan de vijgenboom vruchten zoeken, maar ik vind er geen. Hak hem om: waartoe put hij nog de grond uit.......etc. 

Dit verhaal gaat ook op voor het hazelnootras Tonda di Giffoni in onze boomgaard.  Een korte rij van 20 bomen hebben we 25 jaar geleden aangeplant. Het is een opvallend ras,  omdat hij in het voorjaar als eerste  bladeren krijgt en ook het  langst in het najaar in blad blijft. Daarbij heeft dit ras een prachtige dichte kroon , maar noten ..... ho maar!  Tot dit jaar.....

Voor het eerst in 25 jaar zitten er volop noten aan. Dit alles heeft te maken met het tijdstip van bloeien en het vrij komen van  vruchtbaar stuifmeel. De Tonda di Giffoni bloeit hier in het oosten van het land rond de jaarwisseling. Dit jaar hadden we een zeer zachte winter,  waardoor andere hazelaars ook vroeg bloeiden en er op tijd stuifmeel vrij kwam voor de Tonda di Gifffoni. 

De vruchtbaarheid bij de hazelaar is dus niet alleen afhankelijk van het moederras , maar evenveel van het bestuiverras. Er moet voldoende vruchtbaar stuifmeel rond dwarrelen tijdens het bloeien. 

Tonda_di_Giffoni_1
Tonda_di_Giffoni_2
Tonda_di_Giffoni_3
Tonda_di_Giffonie_4

Archief