vernieuwing van de hazelnoten boomgaard

vrijdag 17 maart 2023

Nieuwe aanplant in de boomgaard

De werkzaamheden in de hazelnotenboomgaard in maart betreffen voornamelijk snoeien en zorgen voor nieuwe aanplant. Sommige hazelaars zijn er aan toe om gerooid te worden en daar komt een nieuwe boom. Deze planten hebben al tenminste 2 jaar op het plantbed gestaan.

De stobben worden uit de grond gefreesd met een stobbenfrees. Het vermalen hout met de frees op die plaats  zorgt voor een goede bodem voor een nieuwe hazelaarplant. 

Het snoeihout wordt bij elkaar gelegd en zodra de grond wat opgedroogd is worden de dunnere takken versnipperd en naar de compostplaats gebracht. Het dikkere hout komt op een stapel en dat laten we eerst één of twee jaar drogen. Daarna zagen we deze stammen in een handzame lengte,  bedoeld als haardhout. In deze tijd van energieschaarste stoken we dagelijks onze nostalgische Thebokachel in de woonkamer. De kachel van mijn ouders,  die dateert uit het midden van de vorige eeuw. Je kunt er zelfs op koken.  Van het hout worden we dus minstens 3 keer warm! Snoeien en zagen , volgend jaar het hout hakken en dan nog eens bij een lekker warme kachel kunnen zitten in de winter! 

foto 1 snoeihout 

foto 2 nieuwe aanplant 

foto 3 volwassen bomen

foto 4,5,6 de stobbenfrees

foto 7 haardhout 

foto 8 haardhout in de thebokachel 

foto 9 de versnipperaar

 

vernieuwing_boomgaard_2
vernieuwing_boomgaard_1
vernieuwing_boomgaard_4
stobbenfrees_2
stobbenfrees_1
stobbenfrees_3
haardhout
haardhout_in_de_kachel_2
versnipperen_11

Archief