Winterpostelein, een ' vergeten groente' groeit spontaan in de hazelnotenboomgaard

maandag 30 januari 2023

Winterpostelein

 

Sinds 5 jaar groeit er spontaan winterpostelein tussen de hazelnootbomen in de zwartstroken. Na de oogst in november komt de winterpostelein met zijn mooie malse blaadjes spontaan tevoorschijn. Deze eetbare 'vergeten groente 'werkt als een groenbemester waar we niets voor hoeven te doen.

Tot maart kunnen we eten van deze groente tot ze gaat bloeien. Dan komen de witte bloemetjes tevoorschijn. De groene blaadjes zijn supergezond . Ze bevatten veel vitamine C en mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer. 

De winterpostelein is in de hele boomgaard te vinden , maar groeit het best op de lichtste plaatsen.  Deze groente is maar in weinig winkels te vinden , terwijl het nog gezonder is dan bijvoorbeeld spinazie. 

Er zijn veel recepten te bedenken met deze 'vergeten groente'.

 

Voorbeelden van recepten van deze verrassende biogroente:

Winterposteleinsoep

Ingrediënten voor 4 personen

200 gram postelein - 1 prei - 100 gram gehakt - 1 ui - 1/2 liter bouillon van een groentetablet- 1 eetlepel grove mosterd - 1 eetlepel zonnebloemolie

Winterpostelein en prei wassen , uit en prei fijnsnijden. Balletjes draaien van het gehakt. Verhit de olie in de pan. Voeg de mosterd toe en bak hierin de ui en prei 5 minuten. verhit de bouillon in een andere pan en laat de postelein hierin slinken. Zeef de postelein eruit, pureer de postelein met de staafmixer en voeg dit weer toe aan de bouillon , samen met de ui en prei. Voeg de gehaktballetjes aan de bouillon en laat ze garen.

Kiwisalade van winterpostelein

Ingrediënten voor 4 personen

400 gram winterpostelein - peper en zout - 8 eetlepels olie - 4 eetlepes azijn - 4 kiwi's - 150 gram walnoten

Was de postelein en laat uitlekken en doe daarna de winterpostelein in een schaal. Klop in een kom de olie, azijn, peper en zout door elkaar en meng dit door de postelein . Schil de kiwi's en snijdt in plakjes , leg op de salade. Hak de walnoten grof en strooi deze over de salade. 

Salade van winterpostelein en hazelnoten

Ingrediënten voor 4 personen

200 gram winterpostelein - 200 gram kastanjechampigons - 1 appel -citroensap-  - 50 gram hazelnoten - 1 sjalotje - 1 blikje linzen - 50 gram kaas bijvoorbeeld brie of oude kaas - dressing van olie,appelazijn,honing,mosterd

Was de postelein en laat goed uitlekken of droog de blaadjes in een theedoek ; doe in een ruime schaal. Snij de champignons en bak ze een paar minuten. Maak de dressing en giet die over de winterpostelein. Strooi de champignons, uitgelekte linzen, stukjes kaas, geroosterde hazelnoten en stukjes appel erover. Besprenkel de appel met ciroensap tegen het verkleuren. 

Stampot van winterpostelein

Kook aardappels goed gaar en maak er een puree van. Voeg de fijngesneden , gewassen winterpostelein rauw toe. Voeg eventueel nog wat kookvocht of melk/boter toe. Zout en peper naar smaak toevoegen.

 

foto 1 winterpostelein bedden in de zwartstroken tussen de hazelnootbomen

foto 2 snel een kom winterpostelein gesneden

foto 3 mals groene blaadjes 

winterpostelein_1
winterpostelein_2
winterpostelein_3

Archief